Vil du sitte i Sentralstyret eller Internasjonalt utvalg til Europeisk Ungdom? Still til valg!
Valg av sentrale verv i Europeisk Ungdom
Nå kan du stille til valg til sentralstyret og internasjonalt utvalg i Europeisk Ungdom. Tillitsvervet gjelder for perioden 2025 til 2026.*
Valgkomiteen søker engasjerte ungdommer og studenter som ønsker å jobbe for norsk EU-medlemskap, og som er klare for ett år fullt av spennende opplevelser, nye bekjentskap og mye ny lærdom. Som tillitsvalgt i Europeisk Ungdom får du unik Europa-kunnskap, et bredt nettverk og en ypperlig mulighet til å delta i EU-debatten.
De sentrale tillitsvervene i Europeisk Ungdom er fylt med en variasjon av mennesker, med ulik bakgrunn og erfaring. Er du kreativ, god på debatter, digger å planlegge arrangementer, elsker å formulere argumenter, besitter grafisk kompetanse, eller har andre interesser og egenskaper du ønsker å bruke for å fremme EU-saken, ja da bør du stille til valg i Europeisk Ungdom.
Fristen for å stille til valg er søndag 26. januar 23:59.
Hvordan er prosessen?
Aktuelle kandidater vil bli invitert til intervju i perioden 27. januar - 06. februar.
Valgkomiteen jobber frem en innstilling med anbefalte kandidater til alle nasjonalt valgte verv. Valgkomiteen vil invitere aktuelle kandidater til intervju.
Innstillingen offentliggjøres etter planen på nettsidene 7. februar (en uke før landsmøtet), og er komiteens anbefaling til landsmøtet. Valg av kandidater gjøres på landsmøtet av landsmøtets delegater. De nyvalgte tiltrer tillitsvervet når landsmøtet heves.*
Det er ønskelig, men ikke en forutsetning, at de nyvalgte har mulighet til å delta på nordisk sommerleir i København 22. juli - 26. juli.
Hva kan du stille til?
På landsmøtet skal det velges en leder, to nestledere (en politisk og en organisatorisk), en internasjonal leder, en studentleder og fire eller seks ordinære medlemmer av sentralstyret. Alle sitter som fullverdige medlemmer av sentralstyret. Sentralstyret er både et besluttende og arbeidende organ, og leder det daglige politiske og organisatoriske arbeidet i Europeisk Ungdom.
Landsmøtet skal også velge fire medlemmer til Internasjonalt Utvalg (IU).
*Tillitsvervene har tidligere hatt en varighet på to år. På dette landsmøtet legges det frem et forslag om å endre varigheten til ett år og at de nyvalgte tiltrer vervene når landsmøtet heves. Dette avklares før valget gjennomføres. Vi legger til grunn at endringene blir vedtatt.
Nedenfor kan du lese mer om de enkelte vervene i sentralstyret:
Leder
Leder er Europeisk Ungdoms ansikt utad og øverste ansvarlige innad. Som leder bør du være glad i politisk arbeid, oppfølging og utvikling av tillitsvalgte, representasjon av Europeisk Ungdom i ulike fora og reising til lokallag i Europeisk Ungdom. Du må ha oversikt over det som skjer i organisasjonen og bidra til å utvikle den videre.
Leder inngår i Arbeidsutvalget (AU) sammen med generalsekretær, politisk nestleder og organisatorisk nestleder. Her kan også Internasjonal leder og studentleder kalles inn ved behov. AU pleier å ha flere møter i måneden og følger opp saker som dukker opp mellom sentralstyremøtene.
Det forventes at leder har mye tid til å bruke på Europeisk Ungdom. Det er en fordel at leder er bosatt i Oslo, slik at leder har anledning til å dra innom kontoret (Europahuset). Leder bør også ha anledning til å representere organisasjonen på dagtid og på kveldstid. Tillitsvervet kan kombineres med det å være student.
Leder innehar arbeidsgiveransvaret overfor generalsekretær. I tillegg deltar leder som fast styremedlem i sentralstyret til Europabevegelsen i Norge. Leder har også et viktig ansvar i forbindelse med varslingssaker i organisasjonen.
Nestledere
Landsmøtet velger en politisk nestleder og en organisatorisk nestleder. Begge bistår leder med arbeidet, for eksempel ved å følge opp tillitsvalgte eller representere Europeisk Ungdom i ulike fora.
Den politiske nestlederen har et særlig ansvar for det politiske arbeidet i organisasjonen. Herunder er politisk analyse og strategi, politisk påvirkning og utvikling av ny politikk. Politisk nestleder har vanligvis ansvar for å lede arbeidet med nytt politisk program til landsmøtet. Dersom leder trekker seg, er det politisk nestleder som trer inn i ledervervet fram til neste landsmøte.
Den organisatoriske nestlederen har et særlig ansvar for det organisatoriske arbeidet i organisasjonen. Herunder er oppfølging av lokallag, organisasjonsbygging og medlemsstrategi. Organisatorisk nestleder har som regel ansvar for å lede arbeidet med nytt strategidokument til landsmøtet.
Internasjonal leder
Europeisk Ungdom har en stolt tradisjon av internasjonalt arbeid. Vi har vært aktive medlemmer i Young European Federalists (JEF) siden 70-tallet, samt drevet organisasjonsutvikling med NGO’er i blant annet Ukraina, Nord-Makedonia, Kosovo, Serbia og Montenegro.
Som internasjonal leder vil du være hovedansvarlig for å opprettholde eksisterende prosjekt og utvikle nye internasjonale prosjekter. Du vil også være leder av internasjonalt utvalg og har dermed med deg en dedikert gruppe til dette arbeidet. I tillegg er du hovedansvarlig for kontakten med JEF, og kommer til å delta på JEFs halvårlige møter.
Internasjonal leder er ansvarlig for å implementere og utvikle Europeisk Ungdom sin internasjonale strategi og du vil være en nøkkelperson i å promotere og fremme våre ståsted og innspill i den politiske debatten. I tillegg har internasjonal leder ansvar for jobbe tett og følge opp fordelte arbeidsoppgaver med IU-medlemmer.
Studentleder
Europeisk Ungdom har flere aktive studentlag, og rekrutteringspotensialet er stort. Rollen som studentleder er relativt ny, og ble opprettet for å intensivisere arbeidet med studentlagene og rekruttering av nye medlemmer. Som studentleder har du hovedansvar for at studentlagene lykkes. Du har ansvar for å holde løpende kontakt med studentlagene, lage og følge opp strategi og årshjul, og generelt være en rådgiver og støttespiller for lagene. En viktig del av rollen er å rekruttere nye medlemmer og bygge nye studentlag.
Studentleder bør påregne noe reisevirksomhet i forbindelse med aktivitet i lagene.
Sentralstyret
Det skal velges fire eller seks medlemmer av sentralstyret. Sentralstyret driver organisasjonen mellom landsmøtet og landsstyremøtene, følger opp organisasjonens strategiske og politiske arbeid, har jevnlige møter og deltar på interessante representasjonsoppdrag og gjennomfører spennende arrangementer. Sentralstyret er både et besluttende og arbeidende organ, og leder det daglige politiske og organisatoriske arbeidet i Europeisk Ungdom.
Sentralstyret er satt sammen av mennesker med ulik bakgrunn og variert kompetanse. Sentralstyret trenger mennesker som er gode i debatter, som skriver godt og som følger Europasaken tett. Sentralstyret trenger også folk som er gode på organisering og administrativt arbeid, som for eksempel fylkesoppfølging og nasjonale arrangementer. Det er også ønskelig med folk som besitter grafisk kompetanse, som kan produsere innhold til sosiale medier.
Det er tidkrevende å sitte i sentralstyret, det er derfor viktig at du er forberedt på å prioritere Europeisk Ungdom. Det er enormt lærerikt og givende, og du vil få mulighet til å bli kjent med folk fra hele Europa.
Internasjonalt utvalg
Internasjonalt utvalg (IU) rapportere til Internasjonal leder og består av fire medlemmer. Sammen med IU-leder holder du i Europeisk Ungdom sine internasjonale prosjekter. Tidligere prosjeter IU har vært ansvarlige for er EU-akademiet, Ukrainian Training Days og Rettigheter Under Press.
Denne rollen har også en sterk politisk vinkling. Etter hvert som verden blir farligere behøver Europeisk Ungdom å vise hvordan et samlet Europa kan stå sterkere mot våre fiender og som IU-medlem vil du få mange muligheter til å promotere våre ståsted i de store, internasjonale debatten, både i media og innad i JEF.
Sentralstyret og medlemmer av internasjonalt utvalg har full møterett i landsstyret.
Still til valg her: https://forms.gle/D6ytCnVPBR7adt5G6
Tips om gode kandidater her: https://forms.gle/Vd97cx6PR9yWjtiE6
Lurer du på noe om valgkomiteens arbeid?
Ikke nøl med å ta kontakt! Vår e-post er valgkomite@europeiskungdom.no
Du kan også ta kontakt med valgkomiteens leder Knut André Sande på e-post knut@europabevegelsen.no eller telefon 413 25 676.
Informasjon om valgkomiteen
Valgkomiteen ble valgt av landsmøtet i 2023 og består av:
Knut André Sande f. 1996 (leder)
Knut kommer fra Sandnes og har vært aktiv og tillitsvalgt i Europeisk Ungdom siden 2013. Han har tidligere vært leder og nestleder i Europeisk Ungdom, medlem av IU og lokalt tillitsvalgt i Rogaland Europeisk Ungdom. Nå sitter han som nestleder i Europabevegelsen. Knut er utdannet jurist og jobber i Datatilsynet.
Aurora Hårtveit f. 1996
Aurora kommer fra Kristiansand, men bor nå i Bergen. Aurora har lang fartstid i Europeisk Ungdom, og har blant annet sittet flere perioder i Internasjonalt Utvalg, før hun var internasjonal leder i perioden 2019-2021. Aurora har en bred bakgrunn som består av blant annet Høyres studenterforening, den norske ambassaden i Budapest og NHOs brusselkontor. Nå jobber hun for direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Andrine Breiner Johansen f. 1995
Andrine er fra Kalbakken i Oslo. Andrine satt som sentralstyremedlem i perioden 2017-2019. Hun har tidligere vært samarbeidsansvarlig ved Velferdstinget i Oslo og Akershus, og har bakgrunn fra Arbeiderpartiet. Andrine har et skarpt øye og kjenner organisasjonen og organisasjonslivet godt.
Sine Schei f. 1999
Sine kommer fra Sandnes i Rogaland. Hun har tidligere vært tillitsvalgt i Europeisk Ungdom på lokalt nivå. Hun har gått på United World Colleges (UWC) i Bosnia-Hercegovina og studert i Nederland. Hun har tidligere vært president i ANSA, og sitter nå i styret til LNU. Hun har også fullført en mastergrad i EFTA-landet Sveits.
Håkon Magnussen f. 2001
Håkon er fra Bodø i Nordland, men bor i Oslo. Håkon studerer for tiden forvaltningsinformatikk ved UiO, og jobber med Europatimen i NHO. Håkon har vært medlem av internasjonalt utvalg fra 2019 til 2023, og har vært leder av Nordland Europeisk Ungdom og styremedlem i Europabevegelsen Nordland. Håkon er aktiv i Arbeiderpartiet, og har blant annet vært bystyremedlem i Bodø.