Vår politikk

De europeiske verdiene

De europeiske samfunnene skal preges av mangfold, likebehanlig, toleranse, rettferdighet og solidaritet.

Vi mener at EUs felles verdier alltid må ligge tilgrunn i avgjørelser tatt av unionen, det skal spres kunnskap om EUs verdier og man skal arbeide for et tettere samarbeid og mer europeisk integrasjon.

Klimakrisen

Klimakrisen rammer ikke ett land, men på tvers av landegrenser. Krav om klimakutt og tiltak på tvers er en viktig styrke.

Vi mener at overgangen til selvforsyning og fornybar energi må skje raskt og på en sosialt rettferdig måte som ivaretar sikker tilgang til energi for befolkningen. Derfor må EU satse mer på kjernekraft og opprettholde kvotesystemet, og Norge burde delta fullt ut i kvotemarkedet. Norge må også snarest implementere EUs ren energi-pakke og delta fullt ut i EUs energisamarbeid.

Internasjonal solidaritet

EU er den viktigste demokratiske institusjonen i Europa, og skal bidra til demokrati både innenfor og utenfor sine områder. EU må være sitt internasjonale ansvar bevist. Dette innebærer å føre en bærekraftig og solidarisk politikk som bidrar til økt levestandard og utvikling i land utenfor Europa.

Vi mener at EU må ta en mer aktiv rolle i Aid for Trade, samt rette sin bistandspolitikk mot de mest utsatte delene av verden. EU burde også satse på bistand i form av handel og utvikling, heller enn rene økonomiske midler.

Vi mener også at EU må opprettholde og forsterke sine sanksjoner ovenfor Russland, og at Norge skal slutte seg til disse.

Likhet for alle

EU har lenge vært en pådriver for likhet, men utviklingen går ikke fort nok i alle land. Både mellom kjønnene, men også rundt rettigheter til skeive. Diskriminering er et økende problem.

Vi mener at EU skal forsette jobben for å nå målet om et likestilt samfunn, og med styrke kvinners rettigheter og forskningen på kvinnehelse. Vi mener at EU må sikre skeives rettigheter i alle EU-land og kutte støtten til myndighetene i LBHT-frie soner, hvor skeive ikke er velkommen. EU burde øke sin støtte til LHBT+ organisasjoner i land hvor denne typen organisasjoner er spesielt utsatte.

Det demokratiske Europa

Mange av landene i Europa er demokratiske, mens et fåtall er diktatuer eller befinner seg i skillepunktet mellom demokrati og diktatur. EUs demokrati går frem som et eksempel.

Vi mener at EU må samarbeide med det sivile samfunn for å styrke europeisk folkestyre, samt i større grad være med på å legge beslutninger nærmere befolkningen, slik at de tas på lokalt nivå.

Trykk på bildet for å lese hele vårt politiske program.

Det politiske programmet ble vedtatt på landsmøtet som ble holdt 22-23 april 2023 i Oslo.