Sp, Rødt og Frp tåkelegger debatten med sine argumenter mot disse tre EU-direktivene
Foto: Canva/privat
Forrige torsdag la energiminister Terje Aasland fram tre EU-direktiver i Ren energimarkedspakka fra EU som skulle behandles på regjeringskonferansen denne uka. Det har skapt splid og uro i regjeringen med ett Ap for og Sp mot. Innføringen av pakka er på etterskudd og energiminister har fått beskjed fra EU om å gjøre noe med det, og statsministeren anser det som viktig å få plass regelverket før det eventuelt skjer en handelskrig mellom EU og USA som President Trump har forhåndsvarsla.
Pakken dreier seg om tre direktiver. De er henholdvis fornybardirektivet, energieffektiviseringsdirektivet og bygningsdirektivet. De er helt uproblematiske og avgir ingen myndighet eller suverenitet til EU, så Senterpartiets argumentasjon holder ikke. De tåkelegger og skaper misforståelser om hva disse direktivene gjør og ikke gjør. Vi har allerede implementert mye av denne politikken som skal vedtas gjennom disse direktivene. Direktivene er fra 2018 og vi henger etter med å innføre de, slik EU masser på oss nå for å få det gjort.
Fornybardirektivet handler om felles energiprosjekter med medlemsland – det etablerer et felles europeisk rammeverk for å fremme fornybar energi, derav ren energipakka, og mindre saksbehandling. “Formålet med energieffektiviseringsdirektivene fra EU er å legge opp til mer effektiv bruk av energi for å bidra til lavere energipriser for forbrukerne, økt forsyningssikkerhet og reduserte klimagassutslipp”, ifølge regjeringen. Til slutt dreier bygningsdirektivet seg om mer energieffektive bygninger, og “mer effektiv bruk av energi i bygninger gir lavere energikostnader for forbrukerne, og reduserer klimagassutslipp i Europa. I Europa utgjør energibruk i bygg en stor andel av de totale klimagassutslippene. Norske bygg er i stor grad allerede avkarbonisert”, ifølge regjeringen.
Disse direktivene er viktig å få på plass i regelverket slik at vi tilpasser oss EU-mål og -reguleringer, men ikke gir fra oss nasjonal kontroll over energiressursene våre eller kontroll, og det er viktig at vi gjør det nå før en eventuell handelskrig mellom USA og EU starter. Da trenger vi goodwill fra EU om å bli med i deres tollunion mot USA. Det er viktig for mange av industriarbeidsplassene våre langs kysten vår og næringslivet vårt. Det er derfor utrolig å se Senterpartiet spille så høyt på denne saken, når det er så lite problematiske, men veldig problematisk å ikke vedta. Så burde nok resten av denne pakken også vedtas av regjeringen, men det skjer nok først etter valget. Det har hvertfall regjeringen meldt fra om.
Å ta disse direktivene inn i lovverket vårt er en forpliktelse vi har gjennom EØS-avtalen. Det er viktig at vi en nå tar ansvar og samarbeider med våre naboer om viktige saker, som klima og miljø, energi, helse, sikkerhets- og forsvarspolitikk, også videre. Derfor er det all grunn til å innføre disse direktivene. Vi lever jo i en urolig og skremmende verden.